Kā "nesačakarēt" savu mājas lapu ar slikti formatētu saturu?

Karlis Blumentals
Kā "nesačakarēt" savu mājas lapu ar slikti formatētu saturu?

Senos laikos, kad mājas lapas tika veidotas tikai web izstrādes firmās pēc individuāla pasūtījuma un maksāja vairākus simtus vai tūkstošus latu, lietotājam nebija jāuztraucas par teksta formatēšanu, jo to veica pieredzējis dizainers. Taču mūsdienās, pateicoties tādām platformām kā Mozello, savu mājas lapu vai interneta veikalu var izveidot ikviens. Tas ir palicis vienkārši, ātri, ērti un neprasa ieguldīt milzīgus līdzekļus, kas bieži vien agrāk kalpoja kā bloķējoša siena biznesa uzsākšanai internetā. Tagad tās vairs nav, bet, veidojot lapu saviem spēkiem, par satura formatēšanu nākas atbildēt pašiem. Traki? Nebūt ne! Nav pamata satraukumam, jo tā nav nekāda augstākā matemātika.

Tādēļ esam izveidojuši šo nelielo rakstu, kas Tev palīdzēs saprast, kā neaizšaut greizi, formatējot savas lapas saturu.

Piebilde, pirms ķeramies pie lietas

Saturam ir jābūt nevis tādam, kas Tev pašam liekas skaists vai bagāts ar "stilīgiem" efektiem, bet gan tādam, kas ir viegli lasāms un uztverams.

Esmu vismaz 99.9% pārliecināts, ka Tavs mērķis nav pārsteigt apmeklētāju ar varavīksnēm un likt viņam stundu pavadīt lapā, lai atrastu to, ko viņš meklē, bet gan informēt par savu pakalpojumu, produktu vai pārdot to. Neapgrūtini apmeklētāja iespējas kļūt par Tavu klientu.

Pētījumos un datu analītikas rezultātos ir pierādījies, ka liela daļa mājas lapas apmeklētāju nekad neizlasa visu saturu. Cilvēki ir steidzīgi, un tāpēc labākajā gadijumā Tev ir pāris desmiti sekunžu, lai nodotu savu informāciju. Tātad saturam ir jābūt perfekti izkārtotam un pareizi formatētam, lai tas būtu ātri un ērti uztverams un pārskatāms. Diemžēl bieži nākas redzēt treknus un "radoši" formatētus teksta blāķus, kas saplēš ne tikai lapas dizainu, bet arī pašu svarīgāko - vēlmi iedziļināties un izlasīt par produktu vai pakalpojumu.

Runa ir par tiem lietotājiem, kas uzskata, ka, uzliekot visam tekstam gan bold, gan italic + vēl sarkanu krāsu, tiek sasniegtas skaistuma un salasāmības virsotnes. Sorry, bet tā nav, nekad nav bijis un nekad nebūs. Līdzīgi kā skaists ofiss prestižā biroju ēkā, kas atšķiras no ar lupatām apkarinātas tirgus būdas - arī glīti un eleganti noformēta mājas lapa atšķiras no neglīti raibas un pārblīvētas.

Seko šiem padomiem, ja vēlies, lai tava mājas lapa apmeklētājam neizskatās pēc augstāk minētās lupatu būdas.

Tātad, daži padomi

Centies izmantot pēc iespējas mazāk dažādu teksta stilu un izmēru.
Vislabāk izmantot ne vairāk kā 3 dažādus teksta stilus un lielumus - piemēram - virsraksts, apakšvirsraksts un pamatteksts. Dažādu fontu un stilu izmantošanas mērķis ir vizuāli sadalīt saturu, nevis padarīt to skaistāku. Skaistums ir tikai blakusefekts, kas rodas no prasmīgas formatējuma pielietošanas. Jo lielāks ir dažādo fontu un stilu izmantojumu skaits, jo sarežģītāks izskatās saturs, un lietotājam var pazust jebkāda vēlme tajā iedziļināties.

Bold lieto tikai, lai izceltu konkrētu frāzi, vārdu vai teikumu - nekad visam tekstam.
Lapas, kur pilnīgi viss teksts vai lielākā daļa teksta ir boldā, ne tikai izskatās prasti un nemākulīgi, bet ir ļoti grūti salasāmas.

Lieto virsrakstus un garu tekstu sadali rindkopās.
Teksta dalījums rindkopās krietni palielina lasīšanas ātrumu, jo lasītājam ir "pie kā pieturēties", savukārt prasmīgi izmantoti virsraksti ļauj ātri noprast, par kādu tēmu ir katra no teksta daļām.

Lieto pēc iespējas mazāk dažādas teksta krāsas.
Jo vairāk krāsu, jo teksts ir raibāks un grūtāk salasāms. Protams, kādu svarīgu frāzi var iekrāsot košāk, taču ja viss teksts sastāv no sarkaniem, dzelteniem, koši ziliem, salātzaļiem un oranžiem vārdiem, diez vai kāds vairs sapratīs, kas ir bijis domāts kā svarīgs un kas ir bijis domāts kā nesvarīgs teksts.

Izcel svarīgāko, bet dari to taupīgi
Nekas nav grūtāk lasāms par vienu lielu teksta kluci - vēl sliktāk ir viens liels teksta klucis, kas viss ir boldā un kursīvā, tāpēc izmanto formatēšanas rīkus - bold, sarakstus, rindkopas, fontu izmērus utt, lai sadalītu un izceltu svarīgāko saturu, taču izmanto šos rīkus saudzīgi un taupīgi, lai izcelts būtu patiešām nevis viss, bet tikai pats pats svarīgākais saturs.

Ceru, ka raksts būs noderīgs, un Tu lasi šo teikumu. Ja tā ir, tad ieraksti savas mājas lapas adresi komentārā, ja vēlies, lai mēs sniedzam nelielu viedokli, komentāru par šī brīža kopējo formatējumu Tavā mājas lapā vai interneta veikalā.